Kopen en advies geeft u informatie over broodbakmachines broodbakmachine.kopen-en-advies.nl is de onafhankelijke advies-site voor het kopen van een broodbakmachine (o.a. Panasonic, Inventum, Princess, Unold, Tefal, Kenwood, etc)
Advies
Met een broodbakmachine maakt u thuis de heerlijkste broden.
Redactie   Broodbakmachines   Kooptips en winkels   Tests en reviews  

Advies voor het gebruik van een broodbakmachine

Maar liefst één op de vijf huishoudens bakt tegenwoordig 2 keer per week zelf een brood in een broodbakmachine. Dit is enorm lekker, maar ook handig voor bijvoorbeeld mensen die een glutenvrij dieet hebben. Je bepaald zelf welke ingrediënten zoals suiker, zout en gluten er in het brood gaan. Het thuis maken van een brood is niet moeilijk meer, de broodmachine doet tegenwoordig het meeste werk.

Wat voor een broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees altijd, voordat je begint met het in gebruik nemen van je broodbakmachine, de gebruiksaanwijzing. Alle apparaten zullen de ingrediënten mengen en kneden tot een deeg en deze laten rijzen en afbakken tot een heerlijk warm brood. In de basis zal elke broodbakmachine een programma hebben voor een wit-, bruin-, en krentenbrood. Er zijn echter ook machines verkrijgbaar met uitgebreidere programma's. Zo zijn er machines met speciale programma's voor jam, pizzadeeg, zoet brood en cake. De ene brodmachine kan dus een speciaal programma hebben voor gevuld brood terwijl de andere broodbakmachine volkorenbrood kan maken. Ook de inhoud en vorm van de bakvorm verschillen per broodmachine. Bedenk dus goed welk formaat brood je wilt kunnen bakken. Gebruik zeker in het begin de recepten aan die staan beschreven in de gebruiksaanwijzing. Let vooral op de volgorde waarin de ingrediënten toegevoegd dienen te worden. Dit verschilt namelijk van machine tot machine. Soms moet eerst het water erin, bij andere soms juist het meel.

Welk broodbak programma moet ik kiezen?

Elke broodbakmachine is uitgerust met een aantal programma's. Het "normale" programma is geschikt voor witbrood en brood met gemengde granen. Deze broden zijn vooral uit bloem opgebouwd. Een brood dat vooral uit bloem bestaat bevat veel gluten, waardoor het deeg nogal elastisch is en daardoor luchtig kan rijzen. Volkorenmeel bevat juist weer meer vezels waardoor het deeg zwaarder en compacter zal worden. Maar let op! een goed "volkoren programma" zit niet op elke broodbakmachine. Dit programma is nodig om het deeg langer te laten rijzen. Er zijn ook apparaten die een "Frans programma" hebben, waarbij de rijstijd langer is en ook de temperatuur hoger is, zodat er een extra knapperige korst ontstaat. Dit laatste programma is ideaal voor luchtige broden met minder suiker en vet.

Wat voor een vulling moet ik gebruiken in mijn broodmachine?

Naast de standaard programma's is er vaak ook een programma aanwezig voor zoete broden en een programma voor gevulde broden. Wanneer één van deze programma's niet op jouw machine zit, is er nog geen man overboord. Bijna alle broodbakmachines geven na het kneden een geluidssignaal zodat je weet dat je de extra ingrediënten voor de vulling kan toevoegen. Kruiden en specerijen kan je meteen met het meel mee laten kneden, maar ingrediënten zoals rozijnen, zongedroogde tomaten en olijven moeten dus later worden toegevoegd. Ze zullen dan namelijk het kneedproces niet belemmeren en ze blijven heel.

Problemen met het bakken van je broden?

De meeste machines zijn uitgerust met een kijkvenster. Maak hier dan ook goed gebruik van door het proces in de gaten te houden. Wanneer het deeg vloeibaar blijft betekend dit dat je wat extra meel moet toevoegen. Wanneer het kneden niet helemaal soepel gaat, moet je juist wat vloeistof toevoegen. Soms kan het gebeuren dat het brood over de vorm heen rijst. Prik er dan bijvoorbeeld met een cocktailprikker een aantal gaatjes in, er zal dan wat lucht ontsnappen waardoor het brood weer een beetje inzakt en het brood toch goed van vorm zal worden.
Zoeken naar broodbakmachine informatie
Met een broodmachine bent u uw eigen bakker

Haal de verse geur van warm brood binnen in uw eigen huis met een broodbakmachine.


    

© 2006-2015 kopen-en-advies | adverteren | disclaimer | contact